Elsas poncho

Postat av: 10 den 14/04 - 2019 kl. 13:35:35

En poncho/axelvärmare är det bästa man kan ha på sig om man ska på ett kalas, en bal eller en fin fest. För du kan vara fin utan att behöva frysa! Coccola från Mondial är ett fantastiskt mjukt och sammetslent garn som med sitt lyxiga uttryck passar till den allra finaste klänningen.

Barn- och vuxenstorlekar
Barnstorlekar: 6–8 år, 8–10 år, 10–12 år
Vuxenstorlekar: Small – Medium – Large

Du behöver:


Uppläggning
Innan du lägger upp maskorna, spara ca 100 - 150 cm lång garntråd och använd den efter du är klar med ponchon för att trä igenom tråden (med stoppnål) längs halskanten och knyta ihop i en rosett. Ponchon kan töja sig något under användning och då är det bra att kunna dra ihop och fixera överdelen så att det sitter bra på axlarna.

Lägg upp för respektive storlek:

Barn: 6–8 år: 34 maskor
Barn: 8–10 år: 40 maskor
Barn: 10–12 år: 46 maskor
Small: 56 maskor
Medium: 62 maskor
Large: 70 maskor

Beskrivning
Elsas poncho eller axelvärmare stickas på en rundsticka, antigen runt eller fram och tillbaka, för att sedan monteras ihop.  Sticka tre varv i resårstickning: varv 1 stickar du *1 rät, 1 avig maska*, upprepa så varvet ut. Andra och tredje varvet stickar du rät på rät och avig på avig maska.

Dela in arbetet i fyra delar genom att placera ut stickmarkörerna på följande vis:

Barn: 6–8 år:  5 m– markör – 12 m – markör – 5 m – markör – 12 m – markör (= 34 m).   
Barn: 8–10 år: – 6 m – markör – 14 m – markör – 6 m – markör – 14 m – markör (= 40 m).   
Barn: 10–12 år:  7 m – markör – 16 m – markör – 7 m – markör – 16 m – markör (= 46 m).   
Small: 8 m – markör – 20 m – markör – 8 m – markör – 20 m – markör (= 56 m).   
Medium: 9 m – markör – 22 m – markör – 9 m – markör – 22 m – markör (= 62 m).   
Large: 10 m – markör – 25 m – markör – 10 m – markör – 25 m – markör (= 70 m).   

De korta sidorna markerar axlarna. Fortsatt sticka så här.

Varv 1: sticka alla maskor räta (rätsidan) fram till första stickmarkören, flytta stickmarkören till vänster sticka, öka en maska genom att sticka i främre och bakre maskbågen, sticka räta maskor tills en maska innan nästa stickmarkör återstår, öka en maska genom att sticka i främre och bakre maskbågen, lyft över stickmarkören till vänster sticka, fortsätt sticka räta maskor till nästa stickmarkör, flytta stickmarkören till vänster sticka, öka en maska genom att sticka i främre och bakre maskbågen, sticka räta maskor tills du har en maska kvar före den sista stickmarkören (eller slutet av varvet om du stickar fram och tillbaka), öka en maska genom att sticka i främre och bakre maskbågen. Du har nu gjort 4 ökningar.

Varv 2: sticka alla maskor i slätstickning (räta från rätsidan och aviga från avigsidan.)

Upprepa varv 1 och 2 tills garnet tar slut, byt till andra nystan och sticka på samma sätt tills du är nöjd med längden eller tills garnet är slut. Vill man ha en längre poncho, kan man fortsätta sticka på samma sätt tills man är nöjd med längden.

Glöm inte att lämna garn kvar för avmaskning.
Maska av och fäst trådarna.

LADDA NER EN SKRIVARVÄNLIG VERSION: PDF

Lycka till!
Eva

© Stickaboo