Långhelgssjalen

Postat av: 10 den 17/03 - 2018 kl. 16:02:24

Jag var så sugen på ett avkopplande stickprojekt som man kan sticka utan att behöva läsa ett mönster. Det fick bli en sjal. En långhelg senare (här har vi namnet) har jag en vacker sjal i det självrandande garnet Zauberbal Stärke. Ett enda nystan av Zauberball Stärke gav mig en 120 cm bred och 52 cm djup sjal. Nu har jag skrivit ner även mönstret.

Att sticka i Zauberball Stärke är väldigt roligt, speciellt om man testar en ny färgkombination. Jag gillar att låta garnet överraska mig med färgövergångarna. Stickar du upp en annan färgkombination får du gärna skicka mig en bild eftersom jag inte har sett alla färgerna uppstickade själv och är väldigt nyfiken. Lägger du upp en bild på sociala medier får du gärna tagga den med #långhelgssjalen eller #stickaboo så ser jag den.  

Om du tycker att Zauberball Stärke är stickigt (det är ju trots allt ett sockgarn), kan jag rekommendera ett mjukt blandgarn Primavera från Mondial. Det är ett 4-trådigt otvinnat garn, men det är just det som gör att plagget blir extra mjukt i slutändan. Primavera har längre och mjukare färgövergångar än Zauberbollarna och finns tillgängligt i flera olika färgkombinationer (kika själv här).


För Långhelgssjalen behöver du:
1 nystan av Zauberball Stärke i valfri färg (se alla färger här).
(Färgen i bilden är 2095)
Rundsticka 4,5 mm (80 eller 100 cm)
4 Stickmarkörer
Ullnål

Valfritt
Blockningsmatta
T-nålar


Förkortningar
km – kantmaska, lyft utan att sticka den
rm – rätmaska
am – avigmaska
sm – stickmarkör

Beskrivning
Lägg upp 5 m och sticka två varv räta. Börja sedan forma sjalen enligt följande.
Varv 1:  km, 1 rm, sm, omslag, sm, 1 rm, sm, omslag, sm, 1 rm, 1 am (7 maskor). Vänd arbetet.
Varv 2:  km, 1 rm, sm, 1 rm, sm, 1 rm, sm, 1 rm, 1 am (7 maskor). Vänd arbetet.
Varv 3:  km, 1 rm, sm, omslag, sticka rm till den nästa stickmarkören, omslag, sm, 1 rm, sm, omslag, sticka rm till den nästa stickmarkören, omslag, 1 rm, 1 am. Vänd arbetet.
Varv 4: km, 1 rm, sticka rm till den nästa stickmarkören, sm, 1 rm, sm, sticka rm till den nästa stickmarkören, sm, 1 rm, 1 am. Vänd arbetet.
Upprepa varv 3 och 4 tills du har ca 5 m garn kvar. Maska av. Sy in trådänden.  

Kantmaskan i början på varje varv och den aviga maskan på slutet av varje varv ger dig en slät och fin sjalkant.

Sjalen blir större efter blockning eftersom rätstickning i sig gör sjalen väldigt elastisk. Att blocka innebär att man våtspänner arbetet och låter det torka. Blöt sjalen i kallt vatten, lägg den på blockningsmattan och spänn ut den till önskad storlek. Blockning jämnar ut även de flesta ojämnheter och resultatet blir en bra form och vackrare alster. Blockning kan göra stor skillnad och jag brukar blocka i princip allt jag har stickat.  

Jag använder en sån här blockningsmatta som man kan pussla ihop till önskad form och storlek. Men det går lika bra att använda ett vanligt liggunderlag eller dubbla frottéhanddukar (om golvet inte är fuktkänsligt).  För att hålla sjalen på plats behöver man även s.k. T-nålar.

Ladda ner mönstret som PDF här.

Lycka till!

Eva