Hampaunderlägg

Postat av: 10 den 01/07 - 2015 kl. 13:13:56

Nio gånger av tio stickar jag hellre, men det nya hampagarnet får mig att plocka upp virknålen igen. Det är så otroligt skönt att virka i Number One Hemp. Jag gillar hur garnet beter sig både under arbetets gång och efter tvätten.

Dessa hampaunderlägg blir ganska tjocka (nästan 0,5 cm) och tunga (ca 100 gr). Efter tvätt blir materialet mjukt och ger en härlig tygkänsla, samtidigt som den behåller sin form.

Material: hampagarnet Number One Hemp (tillgängligt i 9 olika färger)
(finns att köpa på www.stickabooden.se )
Virknål: 3 mm (jag har virkat ganska hårt)
Storlek: 30 x 43 cm
Garnåtgång: ca 100 gr per underlägg

Förkortningar:
m – maska
sm – smygmaska
st- stolpe
lm- luftmaska
st-gruppen – stolpegruppen

Virkbeskrivning
Virka en kedja av 37 luftmaskor. Vänd.
Varv 1: Virka 3 lm (som gör en stolpe), 1 lm och stick ner nålen i den 7:e maskan på lm-kedjan (eller 3:e maskan från stolpen), 1 st, 3 lm, 1 st i samma m som första stolpen, *1 lm, 1 st i 5 lm, 3 lm, 1 st i samma m som den förra st, upprepa 5 grr från *, 1 lm, 1 st i sista m på lm-kedjan. Vänd arbetet. Du ska nu ha 7 stycken lm-bågar.
Varv 2: 3 lm (formar 1 st), 6 st i lm bågen, *7 st i nästa lm-båge upprepa från * 5 gånger. Vänd arbetet.
Varv 3: 3 lm (formar 1 st), *1 lm, 1 st i 4:e st från det föregående varvet, 3 lm, 1 st i samma m som den förra st, upprepa från * 6 gånger, 1 lm, 1 st.
Varv 4: upprepa varv 2.

Rotera arbetet 180° och virka spegelvänt från rätsidan dvs. du virkar nu från varv 1 fast åt motsatt håll.

Varv 5: upprepa varv 2.
Varv 6: upprepa varv 3.
Varv 7: upprepa varv 2.

Nu har du en rektangel och det är dags att börja virka runt.

Varv 10 (du virkar runt): Gå tillbaka till varv 1 där du virkade de första 3 lm. I den lm-bågen virkar du nu 3 lm (första st), 3 lm, 1 st i samma m/båge, 1 lm; virka 1 st i nästa lm-båge från varv 3, 3 lm, 1 st i samma m/båge; virka 1 st i hörnmaskan på 1:a st (3 lm) från varv 4, 3 lm, 1 st i samma m. Upprepa varv 3.

Virka 3 lm, 1 st i samma m som förra stolpen; 1 lm, 1 st runt sista stolpen från varv 3, 3 lm, 1 st i samma m/båge som förra stolpen. 1 lm, 1 st runt sista stolpen från varv 1, 3 lm, 1 st i samma m/både som förra stolpen. 1 lm, 1 st runt sista stolpen från varv 6, 3 lm, 1 st i samma m/både som förra stolpen. 1 lm, virka 1 st i hörnmaskan på sista st från varv 8, 3 lm, 1 st i samma m som förra stolpen. Upprepa varv 3.

Virka 3 lm, 1 st i samma m som den förra stolpen; 1 lm, 1 st runt lm-bågen från varv 6, 1 lm, sätt ihop varvet med 1 sm i första lm-bågen.

Varv 11 (du virkar runt): 3 lm (första st), 6 st i samma båge, 7 st i nästa båge, i hörnbågen virkar du så här: 7 st, 2 lm, 7 st i samma båge, fortsätt virka 7 st i varje lm-båge (totalt 7 stycken), virka hörnbågen igen: 7 st, 2 lm, 7 st i samma lm-båge, fortsätt virka 7 st i varje lm-båge (totalt 3 stycken), virka hörnbågen: 7 st, 2 lm, 7 st i samma lm-båge, fortsätt virka 7 st i varje lm-båge (totalt 7 stycken), virka hörnbågen: 7 st, 2 lm, 7 st i samma lm-båge, virka 7 st i nästa lm-båge och sätt ihop varvet med 1 sm.

Varv 12: 3 sm, *3 lm (formar 1 st), 3 lm, 1 st i samma m som den förra st, 1 lm, *1 st i 4:e m av den nästa st-gruppen, 1 lm, 1 st i samma m som den förra stolpen*,

Virka nu hörnet (alla hörn virkar du på samma sätt): 1 st i 4:e m av den nästa st-gruppen, 1 lm, 1 st i samma m som den förra stolpen; 1 lm, 1 st runt hörnets 2-lm-båge, 3 lm, 1 st i samma m/båge, 1 lm, 1 st i 4:e m av nästa st-gruppen, 1 lm, 1 st i samma m som den förra st.

Upprepa instruktionen mellan * * tills du kommer till nästa hörn och följ instruktionen för hörnet. Fortsätt så varvet ut, sätt ihop varvet med 1 sm.

Upprepa varv 11 och 12 tre gånger.
Virka varv 11 en gång till.
Virka ett varv fasta maskor.

Avsluta med ett varv kräft-maskor: vänd arbetet och virka fasta maskor baklänges (från avigsidan). Låter krångligt, men det är väldigt enkelt. Virka fm som vanligt, fast i stället för att virka från högre till vänstra sidan, backar du som en kräfta och virkar åt höger. Det ger en fin och stabil kant med små dekorativa knutar.

Blockning

Blöta ner ditt arbete hastigt. Gnugga inte fibrerna, krama ur vattnet försiktigt. Spänn ut arbetet så att underlägget får rätt form och fäst med nålar på valda platser om det behövs (jag klarade mig utan) och låt torka. Arbetet torkar så som du har spänt ut det så kontrollera att det är 100 % torrt innan du tar loss det. Samma process måste du upprepa även nästa gång du tvättar ditt underlägg. Men det går fort och ger väldigt fint resultat!

Diagram
Själv föredrar jag att sticka och virka efter diagram, men jag är inte så bra på att rita dem. Här ser du mina anteckningar som kanske ger en bättre helhetsbild än den skriftliga beskrivningen ovan. Har du något bra tips på program där man kan skapa fina virkdiagram lyssnar jag gärna!

Ladda ner PDF: gratis mönster hampaunderlägg – shabby shic