Lite om ”i-cord”

Postat av: 10 den 04/10 - 2014 kl. 15:48:29

Engelska i-cord är detsamma som en stickad snodd på svenska, kallas ibland även för i-snodd. Det var Elizabeth Zimmermann, stickningens Einstein, som uppfann ”i-cord-tekniken”. ”I-et” står får ”idiot”. Denna stickteknik är idiotsäker, menade Zimmermann. Jag håller med Knitting Daily som menar att det mer rätta förklaringen borde vara ”ingenious” (genialiskt). Så enkel och bra är ”i-cord-metoden”!

Hur stickar man en ”i-cord”
Lägg upp tre maskor på en strumpsticka. Sticka 3 rm. Vänd inte! Flytta arbetet över till den andra änden av stickan och sticka 3rm. Den första maskan du stickar på andra varvet blir den sista maskan från första varvet.

Här finns en bra videoinstruktion. Den är på engelska, men väldigt tydlig:

Vad kan man göra med en i-cord?
I-cord har otroligt många användningsområden.  Du kan använda i princip alla typer av garnkvaliteter och tjocklekar, faktum är att du inte ens behöver använda traditionellt garn.

Avmaskning

En snygg effekt får du om du gör avmaskning/avslutning som kallas ”i-cord bind off” i.e. avmaskning med en i-snodd.

Gör så här:

Sticka 2 räta maskor, sticka ihop sista maskan med nästa maska , flytta tillbaka de tre maskorna till den vänstra stickan*, upprepa detta tills tre orörda maskor återstår utöver de 3 i-cordmaskorna. Vid sista upprepningen lämnar man de fyra i-cordmaskorna på den högra stickan. Här finns en bra instruktion som visar hur du avmaskar med en ” i-cord”.

Lycka till!